Każdy z nas wie bardzo dobrze, że soki owocowe są bardzo zdrowe. Jednak to, co czasami można kupić w sklepach nie zawsze nazwać można prawdziwym sokiem. Syrop glukozowy, cukier, kwas cytrynowy czy niekiedy i barwniki i konserwanty – w wielu kartonach i butelkach będzie ich więcej niż naturalnych owoców. Takich produktów zdecydowanie należy unikać, bowiem dadzą one niewiele zdrowotnych korzyści, a w dużych ilościach wręcz mogą szkodzić.
Zdecydowanie lepiej kupować soki wytworzone wyłącznie z koncentratów, a najlepsze i najzdrowsze są wytłaczane na zimno. Te od całkiem niedawna zaczęły się pojawiać w sprzedaży, i praktycznie od razu zyskały ogromną popularność, ponieważ mają wiele zalet. Przede wszystkim robione są jedynie z naturalnych składników, bez żadnych polepszaczy i dodatków. Dzięki temu zawierają one mnóstwo minerałów i witamin, ale też bardzo potrzebnego błonnika. To również jest rezultatem używanej do ich wytworzenia technologii. Soki takie są bowiem tłoczone na zimno, przez co unika się niszczącej składniki odżywcze termicznej obróbki.
Jeżeli taki produkt ma być ważny nieco dłużej, to producent soków ekologicznych dodatkowo może poddać go procesowi pasteryzacji. Pasteryzacja ta nie trwa długo, co niszczy skutecznie wszystkie bakterie, równocześnie zostawiają pełnowartościową zawartość. Tłoczone soki często są rozlewane do foliowych worków wyposażonych w kraniki. Tym sposobem nalewanie ich jest bardzo wygodne i praktyczne, a równocześnie kranik sprawia, że do wnętrza nie dostaje się powietrze mogące spowodować zepsucie.