Zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie wigilijne wieczerzy bez dzielenia się opłatkami. Ten biały, cienki kawałeczek chleba symbolizuje bardzo dużo, ponieważ chleb jest w końcu jednym z najważniejszych symboli szczęścia i dobrobytu. Tradycja ta powstała dawno temu, ponieważ już w pierwszych wiekach chrześcijaństwa, gdzie była symbolem komunii duchowej. Z upływem czasu opłatki zaczęto zabierać do swoich domów, dla osób jakie z różnych powodów nie mogły uczestniczyć w nabożeństwie, aby stać się w pewnym momencie jednym z symboli bożonarodzeniowych.
Jak się okazuje utrzymywanych nie tylko w naszym kraju, ale też między innymi w Czechach, na Słowacji i we Włoszech. Same opłatki mają formę cienkich chlebowych płatków. Najczęściej posiadają biały kolor, ale można też znaleźć w sprzedaży kolorowe wersje, wypiekane dla zwierząt. W naszej tradycji jest nakazane, aby na wigilię łamać się opłatkiem białym, i to takie właśnie pojawiają się najczęściej na wigilijnych stołach. Opłatki na święta robione są wyłącznie z białej mąki i wody, bez żadnych dodatków.
Z wymieszanej porządnie masy formowane są cieniutkie płaty, jakie następnie są wypiekane w piecu przez kilka minut, a potem docinane i pakowane. Produkcja opłatków odbywa się przez cały rok, ale największe jej natężenie przypada na okres od września do grudnia. Normalne opłatki można dostać w praktycznie każdym sklepie, a jeśli ktoś będzie potrzebował poświęconego, to musi się po nie wybrać do kościoła.
+Tekst Sponsorowany+