Branża gastronomiczna w Polsce ma liczne obowiązki, jakie są do dopełnienia. Jeden z nich to zadbanie o właściwą jakość wypuszczanych do kanalizacji ścieków, a o tym mówią przepisy prawa. Jeżeli kuchnia danego lokalu używa większą ilość różnych tłuszczy, to wówczas nie można takich ścieków bezpośrednio odprowadzać, a wcześniej muszą one być oczyszczone.
Służą do tego specjalne separatory, jakich montaż będzie w wielu przypadkach niezbędny. Jeżeli jakaś restauracja czy bar tego typu sprzęt musi zamontować, to należy to zrobić w odpowiedni sposób. Ważne jest przede wszystkim to, aby serwis separatorów nie miał problemów z dostępem. Firmy zajmujące się takim serwisem dysponują wprawdzie odpowiednim sprzętem, lecz czasami trafiają się sytuacje, że nawet on nie pomoże.
Wówczas należy sobie radzić w inny sposób, lecz z tym wiązać się też będzie zupełnie inna czyszczenie separatorów cena za nietypowe usługi. Jeśli więc ktoś nie chce niepotrzebnie płacić za dużo, to powinien wszystko zrobić zgodnie z wytycznymi. Regularne czyszczenie separatora tłuszczu ma duże znaczenie, gdyż separatory dość szybko się zapychają.
Jeżeli przez większy okres czasu tłuszcz nie będzie z nich odciągnięty, to w pewnym momencie zacznie się przelewać do rur kanalizacyjnych, a to jest zabronione. Terminy czyszczenia najlepiej ustalić z firmą, która zajmować się będzie wszystkim. A między innymi od pojemności zbiornika oraz ilości ścieków, które będą do odfiltrowania.